Αν μάθαμε κάτι από την πανδημία που μαστίζει τον πλανήτη τα τελευταία δύο χρόνια, είναι πως η δυνατότητα ψηφιακής τηλεργασίας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της συνέχισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σε έναν απρόβλεπτο κόσμο. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, επηρεάστηκαν από τα γεγονότα των τελευταίων ετών.
Είναι χαρακτηριστικό, πως με το ξέσπασμα της πανδημίας οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να στραφούν σε ένα λειτουργικό μοντέλο τηλεργασίας, σχεδόν εν μία νυκτί. Αυτό συνέβη ενώ η πλειοψηφία των εταιρειών δεν είχε την παραμικρή εμπειρία στην τηλεργασία, αλλά αναγκάστηκε να καταφύγει σε αυτή ώστε να κατορθώσει να επιβιώσει.
Το υβριδικό μοντέλο, που συνδυάζει την εργασία με φυσική παρουσία και την τηλεργασία, είναι πλέον η νέα κανονικότητα, στο σύγχρονο ψηφιακό οικοσύστημα εργασίας. Προσφέρει την εμπειρία τόσο της επί τόπου εργασίας, όσο και της εργασίας από απόσταση, ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγικότητα. Τα καλά νέα σε αυτό το εγχείρημα είναι πως ανακαλύψαμε ότι η τηλεργασία μπορεί να επηρεάσει θετικά τον εργασιακό χώρο, καθώς το παραδοσιακό περιβάλλον εν μέρει παραμερίζεται.
Πλέον παρατηρείται τεράστια αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιούνται οι χώροι γραφείων. Οποιαδήποτε εργασία δεν απαιτεί φυσική επαφή, ή πρόσβαση σε συγκεκριμένα εργαλεία που βρίσκονται στον επαγγελματικό χώρο, τείνει να εκτελείται εξ αποστάσεως, ενώ οι τηλεδιασκέψεις έχουν μετατραπεί από ένα ευχάριστο και χρήσιμο εργαλείο, σε απαραίτητο.
Πλέον το γραφείο έχει χάσει το ρόλο του ως το κεντρικό σημείο ελέγχου και συντονισμού ολόκληρης της επιχείρησης, ενώ οι μάνατζερ αντιμετωπίζουν μία νέα πρόκληση, μαθαίνοντας ξανά πως να αλληλεπιδρούν με τους εργαζόμενους και πως να λειτουργούν μέσα σε μία ομάδα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί πως οι εργαζόμενοι από απόσταση έχουν πρόσβαση στα ίδια εργαλεία που είχαν ως εργαζόμενοι στο γραφείο της εταιρείας, ενώ και η συχνή αξιολόγηση της ψυχολογίας της ομάδας είναι απαραίτητη, καθώς η αίσθηση της απομόνωσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αποδοτικότητας και στην αύξηση του καθημερινού άγχους. Γι' αυτό η ομάδα πρέπει να αισθάνεται ενωμένη, ακόμη και αν εργάζεται από απόσταση.
Μακροπρόθεσμα, οι εταιρείες θα πρέπει να σκεφτούν πως θα προσεγγίσουν το νέο εργασιακό μοντέλο, κατά το οποίο οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, ακόμη και όταν δε βρίσκονται στον ίδιο φυσικό χώρο. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι που εργάζονται εξ αποστάσεως δε θα έχουν αυτήν την καθημερινή, αυθόρμητη επαφή, που προσφέρει ο φυσικός εργασιακός χώρος. Έτσι οι επιχειρήσεις, καλό θα είναι να αρχίσουν να δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες σύνδεσης για τους εργαζόμενους.
Ακόμη, πρέπει να αναλογιστεί κανείς τη νέα πραγματικότητα από την πλευρά των μάνατζερ, οι οποίοι καλούνται να αλληλεπιδράσουν με τους υφιστάμενους τους αποκλειστικά εξ αποστάσεως, για διαδικασίες όπως η προσθήκη ενός νέου μέλους στην ομάδα, εκπαίδευσή του και η διαχείριση της παραγωγικότητας της ομάδας που διαχειρίζονται.
Για την Alcatel-Lucent Enterprise το υβριδικό μοντέλο εργασίας δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς το έχει υιοθετήσει και το υπηρετεί από το 2008. Αυτό που είναι καινούριο όμως είναι η ολοένα αυξανόμενη υιοθέτηση του μοντέλου αυτού από επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Η κατανόηση της βοήθειας που χρειάζονται τα μέλη μιας ομάδας από την πρώτη στιγμή, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι εταιρείες θα πρέπει να επανακαθορίσουν τους τρόπους με τους οποίους εκπαιδεύουν και διαχειρίζονται τους εργαζομένους τους, ώστε να προοδεύουν εξ αποστάσεως. Επιπλέον, οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει να εκπαιδευτούν, από την πλευρά τους, ώστε να μάθουν να δουλεύουν αποτελεσματικότερα με μία ομάδα που δουλεύει εξ αποστάσεως, διασφαλίζοντας πως όλα τα μέλη παραμένουν επικεντρωμένα στο στόχο.